top of page
תמונת הסופר/תפרופסור אמיר ויזר

עודף משקל ופוריות

עודכן: 4 בפבר׳ 2021

עודף משקל הנו כיום בעיה כלל עולמית של ארצות העולם המפותח. בעשרים השנים האחרונות ישנה עלייה משמעותי בשיעור הסובלים מעודף משקל בארה"ב, אירופה וגם בישראל. יותר משליש מהמבוגרים (35%) בארה"ב סובלים ממשקל יתר. גם בילדים שכיחות השמנת היתר הולכת ועולה. בסקר ממשלתי שנערך בישראל לקביעת שיעורי ההשמנה ונמצא כי 39.3% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת מעודף משקל ו-22.9% סובלים מהשמנת יתר.


הקשר בין השמנה לבעיות פוריות הנו הדוק. השמנת יתר יכולה להוות גורם מפריע לכניסה להריון. ידוע כי בנשים עם משקל עודף ישנה שכיחות גבוהה יותר של מחזורי וסת לא סדירים ושל הפרעות ביוץ.רקמת השומן ידועה שנים רבות כרקמה אנדוקרינית דהיינו רקמה המפרישה הורמונים. בין ההורמונים השונים מופרשים גם אנדרוגניים (הורמוני מין גבריים) היכולים לגרום לשיעור יתר, עור שומני והפרעה בסדירות הווסת דבר המעיד על בעיות ביוץ. משקל עודף גורם גם לעמידות תאי הגוף לאינסולין, דבר המגביר את הפרשת האינסולין. עודף אינסולין מגרה את תאי השחלה להגברת יצור האנדרוגניים וגם לירידה בחלבונים הקושרים את האנדרוגנים. שילוב שני מנגנונים אלו תורם לעלייה ברמת האנדרוגנים. בילדות עם עודף משקל גיל הופעת הווסת הראשונה הנו צעיר יותר, כנראה עקב השפעות האסטרוגן המופרש מרקמת השומן. גם גיל הפסקת הווסת (מנופאוזה) הנו מוקדם יותר בנשים הסובלות מעודף משקל.


בנשים הנזקקות לטיפולי פוריות וסובלות מעודף משקל, מחזור הטיפול הנו ארוך יותר, כמויות ההורמונים הנדרשות לגירוי השחלות הנן גבוהות יותר ואחוז ההריונות נמוך יותר בהשוואה לנשים עם משקל גוף תקין. בעבודות שבדקו ירידה במשקל לפני טיפולי פוריות נמצא שיפור משמעותי באחוז ההריונות. אחד המחקרים שנערך בקרב כמאה נשים עם עודף משקל שסבלו מבעיית ביוץ וטופלו באיקקלומין. הנשים חולקו לקבוצת המחקר שביצעה 6 שבועות של דיאטה ואח"כ התחילה טיפול לעומת קבוצת הביקורת שהתחילה טיפול מייד ללא הורדה במשקל. אחוז התגובה לטיפול היה פי 4 גבוה בקרב הנשים שירדו במשקל לעומת אלו שהחלו טיפול מייד. בשנים האחרונות פורסמו גם מספר מחקרים המצביעים על שכיחות גבוהה יותר של הפלות בנשים הסובלות מעודף משקל. גם בנשים שהרו וסובלות מעודף משקל, שכיחות סיבוכי ההיריון כגון סוכרת הריונית ולחץ דם בהריון, גבוהים בצורה משמעותית. לנשים עם עודף משקל ישנו גם סיכוי גבוה יותר ללדת בניתוח קיסרי בהשוואה לנשים ללא עודף משקל.


הבשורות הטובות הנן כי ניתן לטפל בבעיה. יעד המשקל לטיפול הנו בר השגה ורחוק מהדימוי האנורקטי אותו מנסים למכור כמודל ליופי. הורדה במשקל לא גדולה של 5-10% ממשקל הגוף מניבה תוצאות חיוביות ושיפור ניכר בתגובה לטיפולי הפוריות. הפחתה של רקמת שומן מפחיתה את ייצור אנדרוגנים , מפחיתה תנגודת לאינסולין, מסדירה את המחזור החודשי ומשפרת ביוץ. בחלק מהנשים הורדת המשקל הנה כל הטיפול ותיתכן כניסה להריון באופן ספונטני ללא צורך בכל טיפול הורמונלי. קיימת הסכמה גורפת בקרב כל האגודות הרפואיות בעולם העוסקות בפוריות, כי הורדת משקל הנה הקו הטיפולי הראשון.

הורדה במשקל הנה חלק מטיפול הפוריות ולא דחיית הטיפול.


קבוצת הנשים עם בעיות פוריות ועודף משקל הנה ייחודית. נשים אלו בד"כ נאבקות זמן רב בעודף המשקל. לעיתים עודף המשקל הנו חלק מתסמונת מטבולית כוללת. לדוגמא כמחצית מהנשים עם תסמונת השחלות הפובליציסטיות (PCOS) סובלות מעודף משקל. נשים אלו כמהות מאוד להריון ולעיתים חוו תגובות מעליבות (גם ללא כוונת זדון) על משקלן, מצד משפחה, חברים או צוות רפואי.

כיום ישנם תרופות ייעודיות להורדה במשקל ומרפאות מולטידיסיפלינריות להורדה במשקל. חשוב להוועץ עם הרופא שלך לפני טיפול.




bottom of page